Faaliyet ve Öngörülen Çıktılar: | Teknik yardım bileşeni ile yürütülen Operasyonun genel amacı; işgücü göçü yönetimine ilişkin politika yapımını desteklemek ve insana yakışır işe özel vurgu yaparak kapsayıcı ve iyi işleyen bir işgücü piyasasına katkıda bulunmaktır.
Operasyonun özel amacı; işgücü göçünü ve ulusal istihdam politikalarını geliştirmek için UİGM ve ilgili paydaşların politika oluşturma, uygulama, izleme ve değerlendirme kapasitesini geliştirmektir.
Uygulama süresi: 30 ay
Uygulama illeri: Projenin temel uygulama ili Ankara olmakla birlikte bazı müdahale başlıklarının İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya, Kayseri, Kocaeli, Denizli, Mersin, Adana, Gaziantep ve Konya illerinde uygulanması planlanmaktadır.
Hedef gruplar:
• UİGM, Çalışma GM, ÇSGB-Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, SGK ve İŞKUR personeli
• Göç İdaresi Genel Müdürlüğü personeli
• Sosyal taraflar, işverenler ve STKlar
Müdahale Alanları:
1.1: AB/AB Üye Devletlerinin İşgücü Göç Politikalarına İlişkin Eğitimler
1.2: Politika oluşturma, izleme ve değerlendirme eğitimi
1.3: UİGM ve sosyal ortakların işgücü göçü ile ilgili standart eğitim programlarına (ITC-ILO, Avrupa Koleji, Uluslararası Göç Örgütü veya diğer uluslararası eğitimler/programlar tarafından verilenler gibi) katılımı
1.4: Kurumsal kapasiteyi artırmak, politika oluşturma ve değerlendirme kapasitesini geliştirmek için nitelikli işgücü dahil olmak üzere işgücü göçü alanında politika oluşturma ve uygulama konusunda UİGM’ye tam zamanlı danışmanlık verilmesi
2: Farkındalık Artırma Faaliyetleri
3.1: Mevcut mevzuatın revize edilmesi ve politika seçeneklerinin geliştirilmesi için Türkiye'de yabancı işgücü istihdamına ilişkin ulusal mevzuatın değerlendirilmesi
3.2: Uluslararası işgücü alanındaki uygulamaların etki değerlendirmesi (sosyal güvenlik prim desteği, girişimcilik desteği, mesleki eğitim ve öğretim ve çıraklık vb.)
3.3: İşgücü göçünün ekonomik kalkınma üzerindeki etkisinin değerlendirmesi (Türkiye işgücü piyasası, yoksulluk vb.)
3.4: Yabancı işçiler için işgücü arzı ve işgücü talebine ilişkin 7 sektörel çalışma ve sektörel bulgular temelinde yabancı işgücünün yönetilmesine yönelik öneriler geliştirilmesi
3.5: En az iki ülkede UİGM personeli tarafından yerinde gözlem dahil olmak üzere, benzer göç sorunlarına sahip ülkelerdeki en iyi uygulamalar ve işgücü göçü ve AB'deki entegrasyon hakkında çalışma gerçekleştirilmesi
3.6: İlgili aktörler arasında kullanımı uyumlu hale getirmek için göç ve istihdam terminolojisine ilişkin bir sözlük hazırlanması
3.7: Yabancı işçiler için bir izleme sisteminin kurulması amacına yönelik ihtiyaç değerlendirmesini içeren bir yol haritasının hazırlanması
3.8: Politika yanıtlarını önceden sağlamak amacıyla 2040 yılına kadar Türkiye'ye ve Türkiye'den olası göç ve işgücü hareketliliğine ilişkin projeksiyon çalışması yapılması
4.1: Politika oluşturma alanında Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü'ne destek verilmesi
4.2: Uluslararası Konferans-1
4.3: Uluslararası Konferans-2 (Kapanış Konferansı niteliğinde)
Öngörülen Çıktılar:
1: ÇSGB, sosyal ortaklar ve STK'lar dâhil ilgili diğer aktörlerin personelinin kapasitesi, eğitimler ve tam zamanlı danışmanlık yoluyla artırılacaktır.
2: Kampanyalar/etkinlikler aracılığıyla ilgili paydaşlar arasında mevzuat ve politikalar konusunda farkındalık yaratılacaktır.
3: Araştırmalar/Alan Çalışmaları/Raporlar/Etki Değerlendirmesi, İzleme ve Değerlendirme Çalışmaları, AB Müktesebatına/politikalarına ilişkin Karşılaştırma/Uyum tabloları hazırlanacaktır.
4: Çalıştaylar, konferanslar, seminerler, eşleştirme/uygulama anlaşmaları vb. aracılığıyla paydaşlarla işbirliği artırılacaktır.
|
Güncel Durum: (Nisan 2023 sonu itibariyle) |
Nisan 2023 sonu itibariyle aşağıdaki faaliyetler gerçekleştirilmiştir:
• AB/AB Üye Devletlerinin Beyin Göçü Politikaları (Modül 5) eğitimleri 15-16 Şubat 2022 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir.
• 23-25 ve 28-30 Mart 2022 tarihlerinde AB/AB Üye Devletlerinin Nitelikli Yabancı İşçi ve Girişimcilere Yönelik Politikaları konulu eğitimler (Modül 2) 50 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir.
• Politika oluşturma alanında Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü'ne destek verilmesi faaliyeti kapsamındaki 1. Çalışma Grubu toplantısı 3-4 Şubat 2022 tarihlerinde çevrimiçi olarak düzenlenmiştir.
• 25-26 Mayıs 2022 tarihlerinde 33 katılımcı ile kalifiye yabancı işgücü ve doğrudan yabancı yatırımlar konulu çalışma grubu toplantıları düzenlenmiştir.
• 25 Mayıs-3 Haziran 2022 tarihlerinde 77 katılımcı ile AB/AB Üye Devletlerinde göçmenlerin cinsiyet boyutu ve hassas gruplar (çalışma izni süreçleri, mevzuat ve uygulamalar) dâhil olmak üzere işgücü piyasasına entegrasyonu konulu (Modül-1) eğitimler gerçekleştirilmiştir.
• 25-29 Temmuz 2022 tarihlerinde AB/AB Üye Devletlerinin yabancı işçiler için sosyal güvenlik programları ve Avrupa Sosyal Güvenlik Sözleşmesi ile ikili sosyal güvenlik anlaşmaları dâhil olmak üzere kayıt dışı istihdama karşı önlemler konusundaki eğitimler (Modül-6) gerçekleştirilmiştir.
• Temmuz 2022 içerisinde projenin sosyal medya hesapları kullanıma hazır hale getirilmiş, ilk paylaşımlar yapılmıştır.
• Müdahale 2 kapsamında anket çalışması sonuçlandırılmış, İletişim Stratejisi taslağı hazırlanmıştır. Görünürlük materyalleri tasarım ve üretimi tamamlanmak üzeredir.
• Müdahale 3 altında 3.1. – 3.2. – 3.3. – 3.4. – 3.5. ve 3.6. başlıklarının konsept notları hazırlanmış, konsept notlar bazında toplantılar yapılmış, masa başı çalışmaları ve saha çalışmaları yapılmaya başlanmıştır.
• Müdahale 4.1 kapsamında paydaşlarla 04-05 Ağustos 2022 tarihlerinde İstanbul'da “Beyin Göçü ve Diaspora Katılımı” konulu 3. Çalışma Grubu Toplantısı yapılmıştır.
• Müdahale 1.1 kapsamında yer alan “Becerilerin ve niteliklerin tanınması da dâhil olmak üzere, iş kurma hakkı ve hizmet sunumu serbestisi ile ilgili müktesebat” konulu Modül-4 eğitimi, 17-21 Ekim 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.
• Müdahale 1.1 kapsamında, “AB'nin Hizmet Ticareti ve İşçi Göçüne İlişkin Serbest Ticaret Rejimi” konulu Modül 4 Ek Eğitimi 11-14-15 Kasım 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.
• Müdahale 1.1 kapsamında, “AB/AB Üye Devletlerinin Beyin Göçü Politikaları” konulu Modül-5 Tekrar Eğitimi, Grup 2 ve Grup 3 için 28-29 Kasım 2022 tarihleri arasında düzenlenmiştir.
• Müdahale 4.1 kapsamında, paydaşların katılımı ile 22-23 Aralık 2022 tarihleri arasında “Çalışma İzni Muafiyetleri” konulu 4. ve 5. Çalışma Grubu Toplantıları düzenlenmiştir.
• Müdahale 1.1 kapsamında, “AB Üye Devletlerinin Yabancı Öğrenciler, Stajyerler, İstisnalar ve Muafiyetler ile ilgili Politikaları” konulu Modül-7 eğitimi 9-13 Ocak 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.
• Müdahale 1.1 kapsamında, “Politika Oluşturma için İstatistiksel Araçların Kullanılması” konulu Modül-9 eğitimi 23-26 Ocak 2023 tarihleri arasında düzenlenmiştir.
• Müdahale 4.1. kapsamında, paydaşların katılımı ile 30 Ocak 2023 tarihinde “Uluslararası Öğrenciler ve Çalışma Hayatı” konulu 6. Çalışma Grubu toplantısı düzenlenmiştir.
• Müdahale 1.1. kapsamında “İşgücü Göçü Alanında Politika Geliştirme” konulu Modül-8 eğitimi 6-10 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.
• Müdahale 4.1. kapsamında, paydaşların katılımı ile “İşgücü Göçü Veri ve Bilgilerinin Eşgüdümü ve Uyumlaştırılması” konulu 7. Çalışma Grubu 15 Mart 2023 tarihinde; aynı konu başlıklı 8. Çalışma Grubu toplantısı ise 17 Mart 2023 tarihinde düzenlenmiştir.
• Müdahale 1.1. Kapsamında “Sektörel İşgücü Piyasası Politikası Dâhil Olmak Üzere İşgücü Göçüne İlişkin AB/AB Üye Devlet Politikaları” konulu Modül-3 eğitimi, 5-6 Nisan /10-11 Nisan ve 24-25 Nisan 2023 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir.
• Müdahale 3 – “Bilimsel ve Teknik Çalışmalar” başlığı altındaki çalışmalar hazırlık aşamasındadır.
|